kongruencja
Kamil: Co źle zrobiłem przy rozwiązywaniu tej kongruencji?
22x≡81 mod 101
22x=101k+81
| | 101k+81 | | 88k+66 | | 13k+15 | | 13k+15 | |
x= |
| = |
| + |
| =4k+3+ |
| |
| | 22 | | 22 | | 22 | | 22 | |
13k+15=22m
| | 13k+15 | | 22 | | 15 | | 22m−15+15 | |
4k+3+ |
| =4*( |
| m− |
| )+3+ |
| = |
| | 22 | | 13 | | 13 | | 22 | |
widać że źle. gdzie jest błąd?
23 kwi 23:56
Mila:
Rozszerzony algorytm Euklidesa zastosuj
Odwrotna do 22 to 23
22x=81 (mod101) /*23
506x=1863 mod 101
1x=18*101+45
x=45(mod101)
x=45+n*101
24 kwi 00:26
jc: Czy dobrze przepisałeś? 81 mod 101 = 81. Czy nie miało być tak?
22x≡81 (mod 101)
101 = 4*22+13
22=13+9
13=9+4
9=2*4+1
1=9−2*4=9−2(13−9)=3*9−2*13=3*(22−13)−2*13=3*22−5*13=3*22−5*(101−4*22)=23*22−5*101
co oznacza, że23*22 ≡ 1 (mod 101)
(81*23) mod 101 = 45
Mnożymy obie strony przez 23.
x ≡ 45 (mod 101)
czyli x = 101k+45
Nie wiem, gdzie masz błąd, ale ułamki źle wyglądają w rozwiązaniach takich zadań.
24 kwi 00:29