geometria analityczna
KArol: wykazać że proste są skośne.Obliczyć odległość między nimi
24 kwi 20:45
KArol: Bardzo proszę o pomoc
24 kwi 21:00
jc: Sprawdź, czy nie są równoległe.
Wykorzystaj wzór na odległość. Jak odległość wyjdzie większa od zera, to znaczy,
że się nie przecinają.
24 kwi 21:23
KArol: nie wiem vzy dobrze robię ,ale z l1 wziąłem dwa wektory
a(1,2,0) i b(0,1,1). zrobiłem axb wyszło (2,−1,1)
z l2 wziąłem wektor k(1,2,3)
zroniłem (axb)xk i wyszło (−5,5,5)
żeby był równoległe musi wyjść wektor zerowy więc już sam nie wiem
24 kwi 21:36
jc: Druga prosta przechodzi przez punkt B=(1,0,−1) i ma kierunek v=(1,2,3).
Pierwsza prosta
x+2y=2
x+z=1
x=2−2t
y=t
z=1−(2−2t)=−1+2t
Pierwsza prosta przechodzi przez punkt A=(2,0,−1) i ma kierunek u=(−2,1,2).
Proste nie są równoległe.
Teraz wstaw do wzoru:
L = |(A−B)(u x v)| / |u x v|
24 kwi 21:42
jc:
u x v = (1,8,5), |u x v| = √1+64+25=√90
A−B=(1,0,0)
Licznik = 1
Odległość = 1/√90
Mogłem jednak coś pomylić ...
24 kwi 21:47
jc: Oj, źle przepisałem ...
x+2y=2
y+z=1
x=2−2t
y=t
z=1−t
A=(2,0,−1), ale u=(−2,1,−1)
Teraz u x v = (5,5,−5)
|u x v| = 5√3
Licznik = 5
Odległość = 1/√3
−−−−−
Teraz zrozumiałem, co napisałeś. Dlaczego nie napiszesz znaków równości?
24 kwi 22:28
Mila:
l
1:
x+2y−2=0 i y+z−1=0
z=t, t∊R
y=1−t
x+2(1−t)−2=0⇔
Równanie parametryczne l
1
x=0+2t
y=1−t
z=0+t
k
1→[2,−1,1] wektor kierunkowy prostej l
1
l
2:
x=1+s
y=0+2s
z=−1+3s
s∊R
k
2→[1,2,3]
| 2 | | −1 | |
| ≠ |
| proste nie są równoległe |
| 1 | | 2 | |
2)odległość prostych skośnych:
n
→=k
1 x k
2=[2,−1,1] x [1,2,3]=[ −5,−5,5]
π||l
1 i π|| l
2
A=(0,1,0),B=(1,0,−1)
π: x+(y−1)−z=0
π: x+y−z−1=0
| | |1*1+1*0−1*(−1)−1| | | 1 | | √3 | |
d(B=(1,0,−1),π)= |
| = |
| = |
| |
| | √1+1+1 | | √3 | | 3 | |
II sposób
AB
→=[1,−1,−1]
|det|:
1 −1 −1
2 −1 1
1 2 3
=|−5|
| | 5 | | 5 | | 5 | | √3 | |
d(l1,l2)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |k1xk2| | | √52+52+52 | | 5√3 | | 3 | |
I teraz sprawdzaj rachunki.
24 kwi 22:34
Mila:
Teraz jesteśmy zgodni co do wyniku.
24 kwi 22:40