24 kwi 15:48
Pawiuszek: jesli masz jakas nierownosc to bez znaczenia czy sobie pomnożyć przez minus czy odrazu
policzysz. jak Mnożysz to zmienia sie parabola w góre, lecz zmienia sie rowniez znak
nierownosci i wynik wychodzi OK
24 kwi 15:53
bezendu:

W tytule równanie, a to jest nierówność
24 kwi 15:56
AniaMaturka: bezendu: jesteś pewny tej odpowiedzi?
mi wyszło x1=2 x2= −7 i w linku też tak masz. chodzi mi tylko o parabole i przedziały
24 kwi 16:29
bezendu:
Policz sobie deltę
Δ=b2−4ac
a=−1
b=−5
c=4
Δ=(−5)2+4*4
Δ=25+16
Δ=41
√Δ=√41
24 kwi 16:34
Ajtek:
Przykład jest błednie napisany na górze. Dlatego taka Δ wyszła.
24 kwi 16:41
AniaMaturka: racja dzięki
24 kwi 17:19