matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona 1/(x-1)dx
Krzysztof Bądaruk:
∫ 1/(x−1) dx
24 kwi 10:27
Krzysztof Bądaruk:
To to samo co ∫(x−1)
−
1 dx= ∫x
−
1 dx − ∫1
−
1dx ?
24 kwi 10:35
Krzysztof Bądaruk:
Czyli w ostateczności ln(x)+C − x −c =ln(x)−x ?
24 kwi 10:36
jc:
Podejrzewam, że myślisz, iż (x−1)
−1
= x
−1
+ 1
−1
.
http://www.kmwr.strefa.pl/Bledy.pdf
24 kwi 10:57