Wielomian, liczby zespolone
Bartek: Wyznaczyć pierwiastki wielomianu V(x), gdy:
V(x)=x2+(2j−1)x+1+5j
24 kwi 09:43
aniabb: normalnie deltą
24 kwi 09:57
Bartek: A możesz pokazać jak to będzie wyglądać, bo próbuję to liczyć ale wynik nie zgadza mi się z
odpowiedziami ?
24 kwi 10:24
24 kwi 10:42
Bartek: Tyle też wiem, tylko że w odpowiedziach piszą, że ostateczny wynik powinien być 2−j i 3+2j, to
jest jakaś skrócona forma tego ?
24 kwi 16:10
PW: Δ=−7−24j=−(7+24j)=(−3+4j)
2, a więc jednym z pierwiastków Δ jest −3+4j, czyli
| | −2j+1−(−3+4j) | | 4−6j | |
x1= |
| = |
| =2−3j, |
| | 2 | | 2 | |
− takie powinny być pierwiastki, sprawdź podstawiając V(x
1) i V(x
2).
24 kwi 16:46
Bartek: Aaaa oki rozumiem, dzięki wielkie
24 kwi 16:50