matematykaszkolna.pl
Pierwiastkami trójm. kwadrat, są liczby 4 i -8, a najmniejsza Klara:): Proszę o wskazówkę do trójmianu kwadratowego. Pierwiastkami trójm. kwadrat, są liczby 4 i −8, a najmniejsza wartość trójmianu wynosi −9. Wyznacz wzór ogólny trójmianu. Wykorzystałabym wzór iloczynowy z miejscami zerowymi, ale potem mam niewiadomą "a". Gdy za y podstawię −9, to mam i tak dwie niewiadome: "a" i "x". Co więc zrobić? Proszę o podpowiedź. Dziękuję.
24 kwi 18:08
bezendu:
 x1+x2 
b=

2 
f(b)=−9
24 kwi 18:12
the foxi: wymnoz postać iloczynowa do postaci ax2+4ax−32a
 b 4a 
największa wartość=9 ⇒ wierzchołek w punkcie W(p;9) gdzie p=−

=−

=−4
 a a 
a(−4−4)(−4+8)=−9
24 kwi 18:15
the foxi:
 b 
przepraszam, p=−

=−2
 2a 
a(−2−4)(−2+8)=−9
24 kwi 18:16
Klara:): Bezendu, nie bardzo rozumiem skąd się wziął ten iloraz, ale foxi zrobił nieco inaczej i rozumiem. Dzięki serdeczne. The foxi: teraz już mam jasność, wymnożyć, pogrupować i dalej trzymać się, że p=x i wrócić do postaci iloczynowej, aby wykryć "a". Potem już do ogólnej nie jest trudno. BARDZO WAM DZIĘKUJĘ. Wszystkiego dobrego życzę.
24 kwi 18:21
Klara:):
24 kwi 18:21
the foxi: bezendu zauważył, że wierzchołek znajduje się w punkcie o pierwszej współrzędnej będącej średnią arytmetyczna miejsc zerowych − zauważ na każdym wykresie funkcji kwadratowej z dwoma miejscami zerowymi, że wierzchołek znajduje się pomiędzy nimiemotka potem to oczywiście sprowadzi się do podstawienia do wzoru funkcji i policzenia a
24 kwi 18:24
the foxi: i wzajemnie!emotka
24 kwi 18:28