Pierwiastkami trójm. kwadrat, są liczby 4 i -8, a najmniejsza
Klara:): Proszę o wskazówkę do trójmianu kwadratowego.
Pierwiastkami trójm. kwadrat, są liczby 4 i −8, a najmniejsza wartość trójmianu wynosi −9.
Wyznacz wzór ogólny trójmianu.
Wykorzystałabym wzór iloczynowy z miejscami zerowymi, ale potem mam niewiadomą "a".
Gdy za y podstawię −9, to mam i tak dwie niewiadome: "a" i "x". Co więc zrobić?
Proszę o podpowiedź.
Dziękuję.
24 kwi 18:08
24 kwi 18:12
the foxi:
wymnoz postać iloczynowa do postaci ax
2+4ax−32a
| | b | | 4a | |
największa wartość=9 ⇒ wierzchołek w punkcie W(p;9) gdzie p=− |
| =− |
| =−4 |
| | a | | a | |
a(−4−4)(−4+8)=−9
24 kwi 18:15
the foxi:
a(−2−4)(−2+8)=−9
24 kwi 18:16
Klara:): Bezendu, nie bardzo rozumiem skąd się wziął ten iloraz, ale foxi zrobił nieco inaczej i
rozumiem.
Dzięki serdeczne.
The foxi: teraz już mam jasność, wymnożyć, pogrupować i dalej trzymać się, że p=x i wrócić do
postaci iloczynowej, aby wykryć "a".
Potem już do ogólnej nie jest trudno.
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ. Wszystkiego dobrego życzę.
24 kwi 18:21
Klara:):
24 kwi 18:21
the foxi:
bezendu zauważył, że wierzchołek znajduje się w punkcie o pierwszej współrzędnej będącej
średnią arytmetyczna miejsc zerowych − zauważ na każdym wykresie funkcji kwadratowej z dwoma
miejscami zerowymi, że wierzchołek znajduje się pomiędzy nimi

potem to oczywiście sprowadzi się do podstawienia do wzoru funkcji i policzenia a
24 kwi 18:24
the foxi:
i wzajemnie!
24 kwi 18:28