Jak to policzyć napiszczcie
BB: Jak to policzyć (2a−5b)2 − (5b+2a)2
24 kwi 20:45
Krzysiek60: albo wzor (a−b)2= a2−2ab+b2
albo wzor a2−b2= (a+b)(a−b)
24 kwi 20:47
BB: co zrobić z tym minusem pomiędzy nawiasami czy zawartość nawiasu przemnaża się razy minus ?
24 kwi 20:49
Krzysiek60: tak zawartosc nawiasyu przemnazamy przez (−)
4a2−20ab+25b2−(25b2+20ab+4a2) opuszaj nawias i zmieniaj znak
24 kwi 20:54
Krzysiek60: A tak wlasciwie to powinno sie napisac ze
zawartosc nawasu powinno sie pomnozyc przez (−1)
24 kwi 20:56
Krzysiek60: Inny sposob
(2a−5b)2−(5b+2a)2= (2a−5b+5b+2a)(2a−5b−(5b+2a)= 4a(−10b)= −40ab
24 kwi 21:01
Grześ: 0
25 kwi 22:42