Wyznaczyć najmniejszy obwód
wrednaklaudia : Mając dane punkty A=(2,3) i B=(6,1) znajdź współrzędne punktu C należącego do osi OX i
niewspółliniowego z danymi punktami takiego, że obwód trójkąta ABC jest najmniejszy.
Proszę tylko o rozwiązanie i podanie pochodnej później już sobie poradzę.
24 kwi 16:49
jc: Zrób rysunek. Niech D będzie odbiciem B względem prostej OX, D=(6,−1).
C jest punktem przecięcia prostej AD z osią OX.
24 kwi 16:59
jc: (x,0)=(2,3)+t(1,−1), t=3, x=5, C=(5,0)
|A−B| = |(4,2)|=2√5
|B−C| = |(3,3)|=3√2
|C−A| = |(3,−3)|=3√2
obwód=2√5+6√2, ale lepiej sprawdź,
a najlepiej odczytaj wszystko z rysunku (ja liczyłem na ekranie).
24 kwi 17:06
wrednaklaudia : a taki sposób będzie dobry?
zakładam że C=(x,0)
i liczę długości boków
IABI=√42+(−2)2= √20
IBCI=√(x−6)2+12
ICAI=√(2−x)2+32
i później oblicze obwód
L=√20+√x2−12x+37+√x2−4x+13
i co dalej jak obliczyć pochodną?
24 kwi 17:10