TRAPEZ
bluee: Udowodnij, że czworokąt mający kolejne boki o długości 21, 15, 7 i 13
może być trapezem. Oblicz jego pole.
Znalazłam takie rozwiązanie:
Wystarczy zauważyć ,że za podstawy tego udowadnialnego trapezu przyjmuję odcinki 21 , 7.
Rozbijam dolną podstawę 21 na dwa odcinki 21=7+14 .
Buduję równoległobok o bokach 7 , 13 , który dopełnię do trapezu.
Wtedy jedno z ramion trapezu ( powiedzmy lewe) ma 13 .
Oczywiście kąt przy podstawie tego równoległoboku może się zmieniać od (0∘,180∘) .
Wtedy dostaję całą rodzinę trapezów dopełniając prawe ramię trapezu długością n .
Tak ,że istnieje Δ o bokach 13,14,n . Co zachodzi gdy n∈(1,27)
Oczywiście n=15∈(1,27)
Jednak za bardzo nie rozumiem tego n∈(1,27)
24 kwi 16:56
Mo:

Wydaje mi się, że można skorzystać z tego, że jeśli da się wpisać okrąg w takich czworokąt, bo
zachodzi równość 13 + 15 = 7 + 21, to może być to trapez, choć nie mam pewności czy tyle
wystarczy by tak sądzić.
A pole obliczyć z Pitagorasa z układu równań.
24 kwi 17:14
bluee: Też o tym myślałam... Nie wiem czy to wystarczy, ale tak czy siak dzięki.
24 kwi 18:19
q: to ne(1;27) to z nierówności trójkąta ..trzeci bok nie może być dłuższy niż suma dwóch
24 kwi 18:25
PW: Spróbuj wykorzystać metodę współrzędnych. Niech podstawa o długości 21 ma końce A=(−10,5, 0)
oraz B=(10,5, 0).
Punkty C i D muszą leżeć na okręgach o środku A i promieniu 15 oraz o środku B i promieniu 13.
Pokazać, że istnieją takie C i D, które mają jednakowe drugie współrzędne (bo CD||AB) i
pierwsze współrzędne różniące się o 7.
24 kwi 19:49
an: h2=132−x2=152−(14−x)2 ⇒x=5 y=14−5=9 h=12
24 kwi 20:55