matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.9.2016
Zadania
Odp.
4
Jacek:
Jakich przekształceń trzeba użyć po kolei, żeby otrzymać f(x)=−3
IxI
+4 bo robiłem z przesunięciem o wektor, sox i modułem, ale nie wychodzi
1
kama:
jak zapisać prościej mam problem z usunięciem niewymiernośći
3
gosc0000001:
Jak obliczyć wartość a i b znając ich sumę i iloczyn?
1
Milenka:
Oblicz granicę funkcji: lim x→−
∞
(
5
x
+5
0,3
x
+0,4
x
1
anakin:
Oblicz, dla jakich wartości parametru m odległość punktu P od prostej l jest równa d, gdy;
20
anakin:
Zadanko z odległości punktu prostej z parametrem m
6
Michał 05:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o bokach długości 4cm,4cm,4cm i 8cm.Oblicz objętość tego graniastosłupa jeśli jego wysokość jest równa 7cm.
10
Michał 05:
Zd3.Wielomianu x
3
+2x
2
−x−2 w rozkładzie na czynniki pierwsze ma postać : a)(x−1)(x+1)(x+2) b)(x−1)
2
(x+2) c)(x−1)(x+1)(x−2) D) (x+1)
2
(x−2)
2
dam:
Przez punkt A=(2,−3) poprowadzono dwie proste wzajemnie prostopadłe, przecinajace prosta y=−x+2 w dwóch punktach B i C. proste te wyznaczaja trojkat ABC o polu 5,1 oblicz wspl punktow B i C
20
Paulina:
pomoże ktoś z pierwsiatkami?
7
Anna M:
⎧
x
n
cos(1/x), x≠0
f
n
=
⎩
0, x=0
4
Pawjeł:
Ludzie dobrej woli, pomozcie
(x
2
+x−4)
2
− (x+5)
2
2
ola:
Jak uczyc sie samemu? na lekcji wiadomo ze pierw jest wytłumaczony sposób rozwiazywania a potem klepie sie zadania
9
Janek191:
Antoni Wawrzyńczyk
3
adrian:
czworokat o wierzchołkach A, B, C, D (wspol. beda na zdj) przeksztalc w symetri wzgledem osi x oblicz pole powierzchni czesci wspólnej czworokata ABCD i jego obrazu
4
Wer:
Wyraź za pomocą a iwyrażenie: log
8
9, gdy log
12
18=a
5
Anna M:
Jak wykazać że funkcja g
n
(x)=x
n
cos(1/2) jest ciągła w (−
∞
,0) U (0,
∞
) ?
1
max:
a) 3/2(
3
√
2/3
)
2
x+3 > (9/4)
x
−1 b) (2
3
√
2
)
x
+1 ≥ (
√
4
√
2
)
x
−1
1
malinka :
W prostokątnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres funkcji f(x)=x do kwadratu i na jego podstawie podaj zbiór rozwiązań równania
7
Hello:
Największą wartością funkcji f(x) = 1/tg
2
x + 1. x∊<π/4, π/2) jest liczba?
6
Matematycznyamator:
Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x) = −(x−4)(2+x) jest przedział: ?
2
BiednyMatematyk:
Witam! Jeżeli ktoś tutaj zna się na programowaniu C++ to bardzo prosiłbym o pomoc, otóż mam takie
4
Kasia1:
Hej
Proszę o wytłumaczenie zadania. Z talii 52 kart wybieramy 5 kart. Oblicz na ile sposobów można dokonać wyboru tak, aby wśród nich były dokładnie 3 karty jednego koloru.
4
BiednyMatematyk:
Witam! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
3
Pati18773:
Kolejne ... Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła? x
2
+a dla x<2
3
m:
Rozłóż wielomian w na czynniki: w(x) = (2x
2
−5x−3)(2x
2
−7x+3)
2
Tomm:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy oraz wysokość ostrosłupa mają długość 6. Wyznacz cosinus kąta między krawędzią boczną a podstawą.
6
Hondziarz:
Rozwiazac nierównosc:
(3x)
n
∑
≥1
n!
5
Dedee:
Oblicz całkę z:
1
uuaaa:
wykazac ze ciaq an qdzie an jest n−ta cyfra dowolnie dobranej liczby niewymiernej rozwiniecia dziesietneqo, niqdy nie jest monotoniczny
3
pietrasagh:
Mam pytanie na kolosie: czy istnieje takie a, b i c ∊ N przy n>2 że c
n
= a
n
+ b
n
18
zagubiony:
Dla jakich wartości m istnieją dwa różne rozwiązania x
1
i x
2
równania (2m−3)x
2
+ 4mx + m − 1 = 0, spełniające warunek −m*x
1
*x
2
< x
1
+x
2
?
7
Pati18773:
Czesc
pomoze ktos ? Zbadaj cuągłość funkcji:
13
Jacek:
Czy ktoś zna się może na informatyce na poziomie gimnazjum/liceum?
8
Magik:
|x
3
+64|=x
2
−4x+16
6
maciu:
Witajcie moi mili
12
Robert:
Jak śćiany oblepie styropianem to ,troche zmniejszy hałas ? Z góry przepraszam,za pytanie,zadałem je w forum budowlanej,ale nie mam odpowiedzi,a syn
3
Krzychu:
Witam w zadaniu trzeba zbadać istnienie asymptot w funkcji y=x + 3arctgx Dziedzina funkcji wychodzi rzeczywiste, więc brak asymptot pionowych, natomiast nie wiem za
3
layer:
Jak wyliczyć takie zadanie? Bardzo proszę o pomoc log(1/2) z 9 * log(1/3) z 4 =
8
Student:
Obliczyć ∫∫
D
(4xy+2y+3)dxdy, gdzie D jest obszarem D:{ 0<x<4, 1<y<2 . Wykreślić D
1
Student:
Rozwiązać równanie rozniczkowe: y"+3y'−10y=20x+4
4
kk:
Pilne funkcja potegowa
17
ax:
:::rysunek:::
2
ultra:
Do zasiewu przygotowano ziarno pierwszej jakości (96%) z domieszką ziarna drugiej jakości (2%), trzeciej jakości (1%) i czwartej jakości (1%). Prawdopodobieństwo wyrośnięcia kłosa, który by
5
ultra:
Sklep z żarówkami jest zaopatrywany w towar z trzech fabryk. Wadliwość partii zarówek pochodzących z pierwszej fabryki wynosi 1% , z drugej 5%, z trzeciej 10%.
0
ultra:
Średnia liczba impulsów na sekundę przypadkowego zakłócenia impulsowego podlegającego rozkładowi Poissona wynosi 10
5
. Jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie 10 µs pojawi się,
6
ultra:
Aparatura radiowa psuje się średnio dziesięć razy na 10000 godzin. Obliczyć prawdopodobieństwo zepsucia się jej w ciągu 100 godzin pracy.
2
ultra:
Oblicz prawdopodobieństwo czy łatwiej jest wygrać z równorzędnym przeciwnikiem w 3 turach z 4 czy w 5 z 8. (rozkład Bernoulliego).
0
ultra:
W ruletce tarcza koła jest podzielona na sektory ponumefowane od zera do 36. Sektory ponumerowane od jeden do 36 są pomalowane; połowa na czarno, połowa na czerwono.
12
ultra:
Prawdopodobienstwo trafienia przez strzelca w dziesiątke wynosi 0,7 a w dziewiatke 0,3. oblicz prawdopodobieństwo, że strzelec zdobędzie w 3 strzałach co najmniej 29 punktów.
0
ultra:
Ciągła zmienna losowa ma rozkład dany wzorem p(x) =Cx dla 0<=x<=2. wyznacz stała C, dystrybuante, wartość średnia i wariancje tej zmiennej losowej.
2
ultra:
Dany jest miernik, który psuje się średnio po 200 godzinach eksploatacji. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze miernik ulegnie uszkodzeniu po 20 godzinach pracy?
2
Soph:
4*3
x−1
≤ 3
x
+ 4
x−1
1
robert:
wykaż, że reszta z dzielenia wielomianu W (x) = x
100
− x
98
+ x
96
− ... + x
8
− x
6
+ x
4
− x
2
+1 przez wielomian P(x) = x − 1 jest równa 1.
1
uuaaa:
mam wykazac ze ciaq
2
jamjest44i4:
całka dwa razy przez część
10
Adamek:
Dziedziną funkcji f jest zbiór D. Wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli: a) f(x)=2
−x
2
+9
, D=<−1,1>
5
Adam:
funkcja g jest odwrotna do f wtw gdy g jest funkcją i f(g(x))=g(f(x))=x funkcja f jest odwracalna wtw gdy f jest bijekcją (jest surjekcją ["odwzorowanie na"; zbiór
2
Adam:
To, że funkcja f jest różnowartościowa nie gwarantuje jej odwracalności. Weźmy A={0,1} i funkcję f: A→ℛ f(x)=x. Jest ona różnowartościowa, nawet monotoniczna. Nie jest odwracalna.
2
Adam:
a) nie. funkcja, to odwzorowanie, w którym dla każdego x z dziedziny istnieje dokładnie jeden y z przeciwdziedziny taki, że f(x)=y. Zbiór wszystkich takich y nazywamy zbiorem wartości