Trygonometria
Hello: Największą wartością funkcji f(x) = 1/tg2x + 1. x∊<π/4, π/2) jest liczba?
tg2x ≤ ...
Nie wiem jak to rozwiązać, od czego ma być mniejszy tangens w tym przedziale(skoro nie istnieje
tg π/2).
15 wrz 19:22
Jack: skoro to jest 1/tg2x + 1
to znajdz najmniejsza wartosc funkcji tg2x w twoim przedziale.
15 wrz 19:25
Hello: 1/2 − ale dlaczego?
15 wrz 19:26
Adamm: ∞>tg
2x≥0
najmniejsza wartość tg
2x nie istnieje, tg
2x dąży do 0
więc f(x) dąży do 1, ale nigdy go nie osiąga
15 wrz 19:27
Adamm: nieważne, pytanie było o największą wartość
15 wrz 19:28
Jack:

te czerwone to twoj przedzial.
15 wrz 19:30
Adamm: tylko mógłbyś napisać że rysujesz tg2x bo pytający może się pogubić
15 wrz 19:32
Jack: Najwieksza wartosc
funkcji w podanym przedziale uzyskamy gdy tangens ma najmniejsza
wartosc.
zatem tangens ma najmniejsza wartosc w pi / 4
zatem
| | π | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | | | 12+1 | | 2 | |
15 wrz 19:33