aaaa
dam: Przez punkt A=(2,−3) poprowadzono dwie proste wzajemnie prostopadłe, przecinajace prosta y=−x+2
w dwóch punktach B i C. proste te wyznaczaja trojkat ABC o polu 5,1 oblicz wspl punktow B i C
chcialem podstawic do wzoru na pole trojkata ze wspolrzednych ale chyba za duzo niewiadomych i
wedy po co wzór prostej y=−x+2
jak to rozwiazac?
15 wrz 20:26
Janek191:

Ile jest równe to pole ?
A = ( 2, − 3)
y = − x + 2
B = ( x
1, − x
1 + 2 )
C = ( x
2, − x
2 + 2)
→
AB = [ x
1 − 2, − x
1 + 5]
→
AC = [ x
2 − 2, −x
2 + 5 ]
→ →
P = 0,5 I det ( AB , AC ) I = 0,5 *( x
1*( − x*2 + 5) − x
2*( − x
1 + 5) ) =
= 0,5*( − x
1*x
2 + 5 x
1 + x
1*x
2 − 5 x
2) = 0,5*(5 x
1 − 5 x
2) =
= 2,5 x
1 − 2,5 x
2 = 2,5*( x
1 − x
2)
15 wrz 20:47
===:
bardzo ciekawe zadanie ... ale skoro
dam wrzucił i zasnął (bo nie odpowiada)
... to i my poczekamy
15 wrz 22:21