matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
robert:
wykaż, że reszta z dzielenia wielomianu W (x) = x
100
− x
98
+ x
96
− ... + x
8
− x
6
+ x
4
− x
2
+1 przez wielomian P(x) = x − 1 jest równa 1. Bardzo proszę o pomoc!
15 wrz 08:22
Janek191:
R(x) = W(1) = 1 − 1 + 1 − 1 + ... + 1 − 1 + 1 = 1
15 wrz 08:37