Zadania maturalne
Michał 05: Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o bokach długości 4cm,4cm,4cm i 8cm.Oblicz
objętość tego graniastosłupa jeśli jego wysokość jest równa 7cm.
15 wrz 21:09
myszka:

V= P(trapezu) *H , H= 7
h= 2
√3
V=...
15 wrz 21:18
grthx: | | 8+4 | |
Z twierdzenia o dlugosci linii srodkowej w trapezie wiemy ze l= |
| =6 |
| | 2 | |
P
tr= l*h gdzie h= 2
√3
V= P
tr* H gdzie H=7
15 wrz 21:28
Mila:
Mamy
Myszkę z pięknymi trapezami.
15 wrz 21:42
myszka:
15 wrz 23:23
Metis:
15 wrz 23:25
myszka:

Można też tak policzyć pole tego trapezu
P(trapezu)= 3*PΔ(rownobocznego)
V= P*H = ....
15 wrz 23:44
Michał 05 : Dziękuję bardzo za pomoc
20 wrz 10:51