funkcja wykładnicza
Adamek: Dziedziną funkcji f jest zbiór D. Wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli:
a) f(x)=2
−x2+9, D=<−1,1>
| | √3 | |
b) f(x)=( |
| )x2−2x+1, D=<0,3> |
| | 3 | |
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak to zrobić.
15 wrz 00:43
Puma: Chyba bedziesz musial rysowac wykresy i odczytac
15 wrz 00:55
Karolek:
To jest funkcja parzysta, f(−1) = f(1) = 512
ZW
f = (0, 512>
15 wrz 00:58
Adamek: W odpowiedzi mam <256,512>
15 wrz 00:59
Adamek: Wiem, że muszę najpierw narysować wykres g(x)=−x
2+9 i dalej na podstawie niego wnioskować, ale
kompletnie nie rozumiem jak
15 wrz 01:00
Adam: a) funkcja jest monotoniczna na przedziale [0,1] i jak kolega wyżej zauważył jest parzysta. To,
że jest malejąca na przedziale [0,1] łatwo sprawdzić (i trzeba to zrobić). Z tego wynika, że
wartość najmniejsza jest dla x=1 lub x=−1, największa zaś dla x=0
b) ów wielomian jest w wykładniku? Niestetety nie potrafię teraz tego rozróżnić
15 wrz 01:12
Puma: Moze mialbyc przedzial <−1,0>
f(−1)= 2−(−1)2+9= 28=256
f(0)= 20+9= 29=512
15 wrz 01:21
Adam: w a) dla przedziału [−1,1] jest dokładnie taka sama odpowiedź jak dla [−1,0]. Gwarantuje nam to
to, że x występuje tylko w drugiej potędze.
15 wrz 01:25
Puma: (3
−2/3)
x2−2x+1= 3
(−2/3)x2+(4/3)x−2/3
15 wrz 01:30
Puma: I teraz policzyc dla x=0 i x=3
ja tez sie ucze i moge sie mylic .
15 wrz 01:32
Adamek: Zrobiłem to tak, że narysowałem wykres g(x)=x
2−2x+1
W przedziale <0,3> gmin=g(1), a gmax=g(3)
więc liczę f(1) i f(3) i to mój przedział
15 wrz 01:34