Rachunek różniczkowy
Pati18773: Kolejne ... Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
x
2+a dla x<2
f(x) 3 dla x=2
Wszystko w klamrze
15 wrz 18:32
Omikron: Funkcja będzie ciągła gdy będzie zachodziła ciągłość w punkcie x=2. Żeby zachodziła granica
lewostronna, musi się równać granicy prawostronnej i musi się równać wartości funkcji w tym
punkcie. Policz granice i przyrównaj do 3, z równań oblicz a i b
15 wrz 18:38
Adamm: x
2+a to funkcja kwadratowa, jest ciągła wszędzie
| b | |
| to hiperbola, nie jest ciągła tylko dla x=−2, dla danego przedziału wszędzie jest |
| x+2 | |
lim
x→2−f(x)=lim
x→2−x
2+a=3
| | b | |
limx→2+f(x)=limx→2+ |
| =3 |
| | x+2 | |
masz układ równań
15 wrz 18:39
Pati18773: Dzieki wielkie zrozumialam
15 wrz 19:16