wartosc bezwzgledna
Magik: |x3+64|=x2−4x+16
robie to tak
x3+64=x2−4x+16 v x3+64=−x2+4x−16
I nie wiem jak dalej rozwiazac i dlaczego nalezy tak to zaczac?
15 wrz 15:04
ICSP: |x3 + 64| = x2 − 4x + 16
|(x + 2)(x2 − 4x + 16)| = x2 − 4x + 16
|x + 2| = 1
x = −1 v x = −3
15 wrz 15:06
bezendu:
x3+64=x2−4x+16 ∨ x3+64=−x2+4x−16
x2−x2+48=0 x3+x2+80=0
15 wrz 15:07
Adam: @Magik zostało Ci tylko uzasadnić, dlaczego ICSP mógł podzielić nie zważając na moduł
15 wrz 15:10
Adam: Nie! ICSP źle policzył! przepraszam za pomyłkę...
15 wrz 15:13
ICSP: a faktycznie, zamiast x + 2 powinno być x + 4
15 wrz 15:15
Magik: bo wyrażenie po prawej stronie jest większe od zera?
15 wrz 15:19
zef: 
,a>0 Δ<0
15 wrz 15:20
piotr1973: x3+64=−x2+4x−16 ⇒ x=−5
x3+64=x2−4x+16 ⇒ x=−3
15 wrz 15:25