Wyznacz oś symetrii
Matematycznyamator: Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x) = −(x−4)(2+x) jest przedział: ?
15 wrz 19:22
grthx: Przeciez juz sama nazwa os wskazuje na to ze to nie jest przdzial

x
1= 4 x
2= −2
| | x1+x2 | |
xs= |
| policz to masz rownanie osi symetrii |
| | 2 | |
15 wrz 19:26
Matematycznyamator: Jest prosta o równaniu: * (przepraszam mój błąd). Czyli rozumiem że − przed nawiasami zmienia
znaki w obu nawiasach. Dziękuję za pomoc.
15 wrz 19:29
grthx:

czerwona linia to os symetrii tej funkcji
15 wrz 19:30
Adamm: nie, to są pierwiastki wielomianu, minus nic nie zmienia
15 wrz 19:31
Matematycznyamator: f(x) = −(x−4)(2+x)
X1= 4
X2= −2
p= (4−2)/2 = 1
Xw=p = 1
Tak to zrobiłem
15 wrz 19:35
grthx: Nie . tem minus informuje nasz o tym tylko jak beda skierowane ramina paraboli
natomiast miejsca zerowe odczytujesz ztej postaci akuratnie masz iloczynowa
y=a(x−x1)(x−x2)
Sam sobie zmieniasz znaki przy odczytywaniu miejsc zerowych w nawiasach
Niezaleznie od tego czy a>0 czy a<0 .
15 wrz 19:35