funkcje nr 3
Puma: Czy prawdziwe jest twierdzenie ; Jesli funkcje f i g sa okreslone i odwracalene w pewwnej
dziedzinie D to ich suma i
iloczyn sa tez odwracalne w tej dziedzinie ?
. Podaj przyklady .
Nie rozumien tego co to sa funkcje odwracalne .
15 wrz 00:33
Adam: funkcja g jest odwrotna do f wtw gdy g jest funkcją i f(g(x))=g(f(x))=x
funkcja f jest odwracalna wtw gdy f jest bijekcją (jest surjekcją ["odwzorowanie na"; zbiór
wartości jest równy przeciwdziedzinie] i injekcją [różnowartościowa])
15 wrz 01:19
Adam: Tutaj warto sprawdzić warunek, czy suma bijekcji jest bijekcją oraz czy iloczyn bijekcji jest
bijekcją
15 wrz 01:23
Puma: Jesli mozna to na poziomie liceum
15 wrz 01:23
Adam: surjekcja − to taka funkcja, w której zbiór wartości jest równy przeciwdziedzinie − to na
prawdę jest na poziomie liceum. tzn jeśli funkcja idzie ze zbioru A w zbiór B, to dla każdego
elementu y ze zbioru B istnieje x z A, taki że f(x)=y (cała przeciwdziedzina jest
wykorzystana)
injekcja − funkcja różnowartościowa, czyli taka, dla której dla różnych argumentów mamy różne
wartości.
bijekcja − funkcja, która jest injekcją i bijekcją.
Spróbuj znaleźć takie dwie bijekcje, które po pomnożeniu dadzą funkcję stałą (proponuję jako
dziedzinę rzeczywiste bez zera − to jest duża podpowiedź) oraz takie, które po dodaniu też
dadzą funkcję stałą (jako dziedzinę proponuję wszystkie liczby rzeczywiste)
Dodatkowy hint − identyczność też jest bijekcją
15 wrz 01:32
Puma: Dziekuje . Postaram sie to ogarnac .
15 wrz 01:34