wykresy symetryczne
grthx:
Juz o to pytalem . Probuje to zrozumiec .
mamy dwie funkcje y=f(x) i y
1= g(x) i one sa okreslone w tej samej dziedzinie
jaki jest warunek konieczny i dostateczny na to aby wykresy tych funkcji byly symetryczne
wzgldem prostej y=k
Zrobilem taki rysunek pogladowy (dla siebie
ale nie bardzo rozumiem odpowiedzi w zbiorze
Wykresy funkcji sa symetryczne wzgledem prostej o rownaniu y=k
⇔ dla kazdego x∊D f(x)−k=k−g(x)⇔ dla kazdego x∊D f(x)+g(x)=2k
Chcialem to sobie tlumaczyc np tak ze wspolrzedne x
owe sa takie same ale y
owe sie zmieniaja
ale to chyba mi nic nie da .
15 wrz 09:05
ax:
15 wrz 09:15
grthx: Tez moze byc taki rysunek ,nawet jest ladniejszsy
Jakis komentarz do tego .
15 wrz 09:18
grthx: Mysle ze jak zrozumie dobrze ten warunek na y=k to wtedy nie bedzie problemu ze sformuowaniem
waruku dostatecznegi i koniecznego aby te wykresy byly symetryczne wzgledem prostej x=p
15 wrz 09:22
Saizou :
Chodzi o to że odległość h punktu P od prostej k to h=|f(P)−k|
analogicznie mamy odległość l=|g(P)−k|
żeby funkcje były symetryczne to l=k dla wszystkich P € D, stąd mamy
|f(P)−k|=|g(P)−k|
f(P)−k=g(P)−k albo f(P)−k=−g(P)+k
(1) f(P)=g(P) albo (2) f(P)+g(P)=2k
Przypadek (1) mówi o tym że dwie funkcje są równe, czyli g nie jest funkcją symetryczną do f.
Przypadek (2) jest tym o co nam właśnie chodzi
15 wrz 10:20
grthx: dzieki Saizou
15 wrz 13:19
piotr1973:
f(x) = a
f(x−x
of) + b
f
g(x) = a
g(x−x
og) + b
g
Warunki symetrii wykresów f(x) i g(x) względem y = k
a
g = −a
f
x
of = x
og
15 wrz 13:36
piotr1973: Poprawka
!: wzory funkcji kwadratowych oczywiście wyglądają tak:
f(x) = a
f(x−x
of)
2 + b
f
g(x) = a
g(x−x
og)
2 + b
g
15 wrz 13:38
grthx: piotr1973
To nie musiala byc akuratnie parabola . tak tylko narysowalem .
dziekuje Tobie rowniez .
15 wrz 13:58
Saizou :
proszę
15 wrz 20:47
Mila:
P=(x,y)∊wykresu funkcji f(x)
P'(x',y') symetryczny do P względem OX
Wzory opisujące przekształcenie płaszczyzny przez symetrię osiową względem osi
y=k
−−−−−−−−−−
x'=x
y'=2*k−y
==========
y+y'=2k
Przykład
k=2
f(x)=
√x
A=(1,1)
A'=(1, 2*2−1)=(1,3)
wzór funkcji g(x) , której wykres powstał po przekształceniu wykresu f. f(x)
x=x'
y=2*2−y' ⇔y=4−y'
f(x)
y=
√x
4−y'=
√x
y'=−
√x+4⇔
g(x)=−
√x+4
15 wrz 20:59
grthx: Dobry wieczor
Milu Pozdrawiam
Wiesz ze pomyslalem przed chwila ze takze odpiszesz . dziekuje
Adamm mi kiedys odpisal podziekowalem mu bo myslaem ze zrozumialem ale okazalo sie ze nie
bardzo
Dlatego napisalem jeszce raz .
15 wrz 21:04
grthx: Bardzo bym Cie prosil o wytlumaczenie tylko wykres ma byc symetryczny wzgledem prostej x=p
15 wrz 21:07
Saizou :
a pomyśl sam
zasadę już napisałem
15 wrz 21:09
grthx: Saizou juz mi sie trudno mysli
Ale to sprobuje juz jutro . dzisiaj slucham ladnych ballad
15 wrz 21:12
Saizou :
to pomyśl jutro
człowiek uczy się więcej jeśli sam czegoś doświadcza, w matematyce również.
15 wrz 21:14
Mila:
Wtedy masz :
x'=2k−x
y'=y
y=
√x
k=2
P=(4,2)
P'=(2*2−4,2)=(0,2)
Wzór g(x):
x'=4−x
y'=y
−−−−−
Podstawiamy do wzoru f(x):
x=4−x' złożenie symetrii względem OY i translacji o wektor [2k,0]
y=y'
y'=
√4−x'
g(x)=
√4−x
Wnioski:
1)
Funkcją, której wykres jest symetryczny do funkcji y = f(x) względem prostej y = k
jest funkcja y = −f(x) + 2k
Złożenie symetrii względem OX i translacja (pionowo)
2) Funkcją, której wykres jest symetryczny do funkcji y = f(x) względem prostej x = k
jest funkcja y = f(−x + 2k)
Złożenie symetrii względem OY i translacji ( poziomo)
3) Wykresy są figurami przystającymi.
15 wrz 21:39
Mila:
Dobranoc
16 wrz 00:08
grthx: Dibranoc
I do zobaczenia na forum po poludniu
16 wrz 10:59
Qulka: grthx witaj, wysłałam
16 wrz 12:03
grthx: Dzien dobry
Bede czekal w takim razie . Bardzo dziekuje
16 wrz 12:06
Qulka: priorytet dochodzi w 24h (teoretycznie) więc (teoretycznie) dziś powinieneś mieć
16 wrz 12:08
grthx: Qulka
Raczej nie . Mieszkam na wiosce wiec raczej w poniedzialek ,wtorek .
Naprawde dziekuje . Dam znac jak dojdzie
16 wrz 12:10
Qulka: o to będę mogła się posprzeczać z pocztą, że skoro dają opcję priorytet to powinni ją
realizować
16 wrz 12:19
Metis:
16 wrz 12:23
grthx: Qulka
To az tak sie nie pali . Od tego nie zalezy moje byc albo nie byc
Ale w sumie masz racje . Skoro daja taka opcje to tak jak mowisz . Powinni ja realizowac .
16 wrz 12:23
grthx: Witaj
Metis
Jak przygotowania do wyjazdu do Wroclawia ?
16 wrz 12:24
Qulka: pani na poczcie to moja sąsiadka ...
więc sprzeczanie się będzie przy kawie i ciastku..
a
ona to może kiedyś wykorzysta w sprzeczkach o normy
16 wrz 12:26
Metis: Jeszcze jedna wizyta u dentysty ... i stąd spadam
16 wrz 12:27
grthx: Qulka
Kiedys chyba zespol Alibabki spiewal taka ladna piosenke
Jak dobrze miec sasiada
I teraz okazuje sie ze takze dobrze jest miec
sasiadke
16 wrz 12:29
grthx: Tak Metis musisz to zrobic przed pazdziernikiem bo potem bedzie ogien
16 wrz 12:32
Metis:
16 wrz 12:40
grthx: Masz duzo znajomych z forum na PWr to pomoga Ci za
16 wrz 13:24
Metis: Ja boję się dentysty
Krzyśku ( przynajmniej teraz)
16 wrz 13:29
grthx: Metis
Jak to mowia [Nie boj zaby zaba w wodzie nie bodzie ]]
Nie jest to przyjemne sam musze isc zalozyc plombe .
16 wrz 13:32
qulka: grthx .. zajrzyj na maila
16 wrz 14:56