Rachunek różniczkowy
Pati18773: Czesc

pomoze ktos ?
Zbadaj cuągłość funkcji:
| | x2+2x+4 | |
F(x)= |
| dla x≠2 |
| | x3−8 | |
1dla x=2
15 wrz 16:12
Adamm:

| x2+2x+4 | | x2+2x+4 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x3−8 | | (x−2)(x2+2x+4) | | x−2 | |
hiperbola jest ciągła na całej dziedzinie
punt 2 nie należy do dziedziny więc nie jest tam ciągła
15 wrz 16:25
Adamm: ok, nie skojarzyłem układu równań
limx→2−F(x)=−∞≠1
funkcja nie jest ciągła w punkcie 2
15 wrz 16:34
Pati18773: Nie rozumiem tej drugiej odpowiedzi
15 wrz 17:06
Pati18773: Nie rozumiem tej drugiej odpowiedzi
15 wrz 17:08
Adamm: limx→aF(x)=F(a) ⇒ funkcja jest ciągła w puncie (a; F(a))
granica nie jest równa F(2), a nawet nie istnieje
15 wrz 17:08
Pati18773: Dobra teraz rozumiem
15 wrz 17:11
Pati18773: Dziekuje !
15 wrz 17:11