matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz prawdopodobieństwo
ultra:
Oblicz prawdopodobieństwo czy łatwiej jest wygrać z równorzędnym przeciwnikiem w 3 turach z 4 czy w 5 z 8. (rozkład Bernoulliego).
15 wrz 08:40
Janek191:
p = 0,5 q = 0,5 Oblicz:
4
3
P
4
(3) =
*0,5
3
*0,5
1
= 4*0,5
4
= 4*0,0625 = 0,25
8
5
P
8
( 5) =
*0,5
5
*0,5
3
= 56*0,00390625 = 0,21875
15 wrz 08:57
ultra:
Dziękuję bardzo
15 wrz 09:15