Wyznaczenie asymptot
Krzychu: Witam w zadaniu trzeba zbadać istnienie asymptot w funkcji y=x + 3arctgx
Dziedzina funkcji wychodzi rzeczywiste, więc brak asymptot pionowych, natomiast nie wiem za
bardzo jak to rozgryźć jeżeli chodzi o ukośne i poziome, pomoże ktoś

?
15 wrz 12:41
Jack: poziome −> badasz granice w + − nieskonczonosciach
ukosne −> sa postaci y=ax+b
a = lim x−>∞ (f(x) / x)
b = lim x−>∞ (f(x) − ax)
aczkolwiek asymptoty ukosne raczej wystepuja w ulamkach − gdy licznik jets wyzszy stopniem od
mianownika
i gdy granice w + − nieskonczonosciach sa rozne (czyli te poziome)
15 wrz 12:51
15 wrz 13:09
piotr1973: y = x+3 arctg(x) ma asymptotę ukośną y = x+(3π)/2
15 wrz 13:28