Obliczyć wartość a i b znając ich sumę i iloczyn?
gosc0000001: Jak obliczyć wartość a i b znając ich sumę i iloczyn?
15 wrz 22:09
Jolanta: a+b=c
a*b=d
a=c−b
(c−b)*b=d
cb−b2=d
b2−cb+d=0
15 wrz 22:16
Mila:
a+b=s
a*b=p
Jakie masz konkretne wartości sumy i iloczynu?
15 wrz 22:17
Jolanta: liczysz Δ pierwiastki czyli b1 b2 a póżniej a1 a2
15 wrz 22:21
Mariusz:
Można też korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
na kwadrat sumy bądź różnicy i różnicę kwadratów
Przy okazji dostaniemy też postać kanoniczną trójmianu kwadratowego
16 wrz 09:00