Zadania maturalne
Michał 05: Zd3.Wielomianu x3+2x2−x−2 w rozkładzie na czynniki pierwsze ma postać :
a)(x−1)(x+1)(x+2) b)(x−1)2 (x+2) c)(x−1)(x+1)(x−2) D) (x+1)2(x−2)
Proszę również o obliczenia do tego zadania.
15 wrz 20:54
Adamm: podstaw, 1, −1 oraz −2
15 wrz 20:55
grthx: x2(x+2)−1(x+2)= (x+2)(x2−1) dokonczysz ?
15 wrz 20:56
Jack:
x3+2x2−x−2 = x2(x+2)−1(x+2) = (x+2)(x2−1) = (x+2)(x−1)(x+1)
15 wrz 20:56
Janek191:
W(x) = x3 +2 x2 − x − 2 = x2*( x + 2) − ( x + 2) = (x + 2)*( x2 − 1) =
= (x + 2)*( x − 1)*(x + 1)
Odp.A
15 wrz 20:56
Adamm: f(1)=0 co wyklucza d)
f(−1)=0 co wyklucza b)
f(−2)=0 co wyklucza c)
zostaje a)
15 wrz 20:56
Michał 05: Nie a ty byś mógł byłbym ci bardzo wdzięczny
15 wrz 20:58
Michał 05: Dziękuję
15 wrz 20:58
Janek191:
@ Michał 05:
Pisz po polsku
15 wrz 20:59
Jack: Michał odpisal w poscie 20:58 na post grthx 20:56
przynajmniej na to wyglada
15 wrz 21:01
Michał 05: Tak dokładnie Jack.
15 wrz 21:01