Rozłóż wielomian w na czynniki:
m: Rozłóż wielomian w na czynniki:
w(x) = (2x2−5x−3)(2x2−7x+3)
Rozwiązanie
Obliczam miejsca zerowe funkcji kwadratowych i wychodzi
w(x)=(x−3)2(x−1/2)(x+1/2)
Jednak w odpowiedziach jest z przodu dodatkowo "4":
w(x)=4(x−3)2(x−1/2)(x+1/2)
Co robię źle?
15 wrz 18:31
Adamm: iloczyn współczynników przy największych x to 4, stąd wynik
15 wrz 18:33
Adamm: | | 5 | | 3 | | 7 | | 3 | |
2(x2− |
| x− |
| )2(x2− |
| x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 7 | | 3 | |
4(x2− |
| x− |
| )(x2− |
| x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 7 | | 3 | |
(x2− |
| x− |
| )(x2− |
| x+ |
| ) to twoje rozwiązanie |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 wrz 18:35
m: Dziękuję za odpowiedź
15 wrz 18:38