Zadanko z odległości punktu prostej z parametrem m
anakin: Zadanko z odległości punktu prostej z parametrem m
wychodzi coś takiego i nie mogę tego rozkminić, ktoś rozwiąże i przy okazji wytłumaczy dlaczego
tak
15 wrz 21:35
===:
to może napisz treść zadania
15 wrz 21:37
anakin: Oblicz, dla jakich wartości parametru m odległość punktu P od prostej l jest równa d, gdy;
| | √7 | |
P = (2√7 , m), d=m, l: y= |
| x |
| | 3 | |
15 wrz 21:38
grthx: |2
√7−U[
√7}[3}m|=U{4}[3}m
do rozwiazania dwa rownania
| | √7 | | 4 | | √7 | | 4 | |
2√7− |
| m= |
| m lub 2√7− |
| m=− |
| m |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 wrz 21:40
===:
to znaczy, że nie rozumiesz wzoru na odległość punktu od prostej
15 wrz 21:44
anakin: to pomógłbyś? inne podpunkty dobrze wychodzą tylko z tym mam problem, moja koleżanka z klasy
też ma ten sam problem, proszę, rozwiążę ktoś i wytłumaczy dlaczego i jak to zrobione?
15 wrz 21:46
===:
1) przekształć równanie Twojej prostej do postaci ogólnej
15 wrz 21:53
Jolanta: znasz wzór na odleglość punktu od prostej ?
15 wrz 21:56
Jolanta: grthx mozesz napsac dlaczego wychodza Ci dw rozwiązania ?
15 wrz 21:58
grthx:
| 14 | | 4 | | 14 | |
| −m= |
| m lub |
| −m=−U{4}[3}m |
| 3 | | 3 | | 3 | |
Rozwiaz te dwa rownania
Sprawdz jescze raz czy dobrze.
15 wrz 22:00
===:
bo grthx przekształcił tylko to co było w poście z 21:35
15 wrz 22:01
grthx: Dwa dlatego ze |x|=a to x=a lub x=−a
15 wrz 22:01
Jolanta: | | 8 | | 14 | |
fakt wyliczyłam ,że m= |
| pomijajac zmianę znaków ,jesli m > |
| |
| | 3 | | 3 | |
15 wrz 22:02
Jolanta: anakin co z Tobą,chcesz się uczyć ?
15 wrz 22:04
grthx: mam nieodpatre wrazenie ze ...... Ale dobrze .
Sprawdz dobrze bo liczylem on−line
15 wrz 22:08
Jolanta: liczyłam sama Twojego nie sprawdzałam
15 wrz 22:09
Jolanta: masz racje sypnęłam sie
15 wrz 22:10
grthx: Teraz polecam posluchac koncert zespolu Kansas 2009r .
15 wrz 22:13
===:
to teraz jeszcze tylko "kosmetyka" ... skoro d=m ... to m>0
czyli co z drugim rozwiązaniem
15 wrz 22:15
Jolanta: ale napisac trzeba
15 wrz 22:20
anakin: dzięki grthx, wyszło dobrze, z tamtego Twojego równania, ale m musi być większe lub równe 0, bo
to odległość więc m = 2 i tylko tak
15 wrz 22:52