Aparatura radiowa psuje się średnio dziesięć razy na 10000 godzin
ultra: Aparatura radiowa psuje się średnio dziesięć razy na 10000 godzin. Obliczyć prawdopodobieństwo
zepsucia się jej w ciągu 100 godzin pracy.
15 wrz 08:40
3Silnia&6: Psuje sie
10 razy na 10 000h
X razy na 100h
prawdopodobienstwo X = 100*10/10000 = 0.10 = 10%
15 wrz 14:36
ultra: Dziękuje bardzo

A jaki jest ogólny wzór na to?
15 wrz 15:07
3Silnia&6: No jakby zaden

Aparatura psuje sie srednio 10 razy na 10 000 h, wiec na 1h szansa na popsucie, jest 10 000
razy mniejsza i wynosi 0,001
Zatem szansa na zapsucie w ciagu 100h jest 100 razy wieksza i wyniesie 100/1000 = 0.1
15 wrz 15:27
3Silnia&6: Aparatura psuje sie sredio 10 razy na 10 000h, wiec szansa na popsucie wynosi 10/1000 = 0,001,
wiec na 1h.... (dalej jak wyzej)
15 wrz 15:32
olej: tu nie o wzory się rozchodzi tylko o olej do głowy
15 wrz 15:37
15 wrz 15:39