Iloczyn logarytmów o różnych podstawach
layer: Jak wyliczyć takie zadanie? Bardzo proszę o pomoc
log(1/2) z 9 * log(1/3) z 4 =
w nawiasach napisałam podstawy logarytmu, chodzi o jedną drugą i jedną trzecią)
15 wrz 10:43
Jerzy:
Obojęnie w którym zamień podstawę z liczbą logarytmowaną.
| | 1 | |
np: log1/29 = |
| |
| | log9(1/2) | |
15 wrz 10:53
ax:
| | 1 | | log94 | | log94 | |
= |
| * |
| =−0,5* |
| =−0,5log0,54=... |
| | log90,5 | | log9(1/3) | | log90,5 | |
15 wrz 10:58
myszka:
| | n | |
logam(bn)= |
| *logab i logab*logba=1 |
| | m | |
log
2−1 (3
2) *log
3−1(2
2)= (−2)log
23*(−2)*log
32= 4*1=
4
15 wrz 19:10