matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciaqi
uuaaa:
mam wykazac ze ciaq n/(2n+1) jest rosnacy dlaczeqo nie moqe zauwazyc ze przy rosnacym ciaqu mianownik musi byc mniejszy od licznika czyli ; n>2n+1 czylu 0>n+1 ale to jest nieprawda
15 wrz 02:48
Janek191:
n
a
n
=
2n +1
więc
n +1
n + 1
a
n+1
=
=
2*(n +1) + 1
2n + 3
oraz
n + 1
n
a
n+1
− a
n
=
−
=
2 n + 3
2n + 1
( n +1)*(2n +1) − n*(2n + 3)
=
=
(2n + 1)*(2n +3)
2 n
2
+ n + 2n + 1 − 2n
2
− 3n
=
=
(2n + 1)*(2n +3)
1
=
> 0 dla n ∊ ℕ
+
( 2n + 1)*(2 n + 3)
dlatego ciąg (a
n
) jest rosnący.
15 wrz 05:29