Sklep z żarówkami jest zaopatrywany w towar z trzech fabryk
ultra: Sklep z żarówkami jest zaopatrywany w towar z trzech fabryk. Wadliwość partii zarówek
pochodzących z pierwszej fabryki wynosi 1% , z drugej 5%, z trzeciej 10%.
Sklep jest zaopatrywany tak, że 20% żarówek pochodzi z pierwszej fabryki, 30% z drugiej, 50% z
trzectej. Wybrano w sklepie jedną zarówkę.
Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że jest ona niedobra? Ile wynosi prawdopodobieństwo, ze
pochodzi ona z trzeciej fabryki, jeżeli okazało się, ze jest ona niedobra?
15 wrz 08:41
Janek191:
a)
P(A) = 0,2*0,01 + 0,3*0,05 + 0,5*0,1 = ...
15 wrz 08:46
ultra: P(A) = 0,2*0,01 + 0,3*0,05 + 0,5*0,1 = 0,002 + 0,015 + 0,05 = 0,067
Za pomocą jakiego wzoru to jest rozwiązane? Jak wyliczć drugą część zadania? Zaczynam dopiero
zabawę z pradopodobieństwem.
15 wrz 08:53
Janek191:
a) Wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
II część pewnie z Tw. Bayesa .
15 wrz 08:59
ultra: Ok, czyli jak powinnam podstawić dane? P(Bi│A)=(P(Bi )*P(A|Bi))/(P(A))
15 wrz 13:53
ultra: Ok mam!
P(B3 )=(0,1*0,5)/0,067=0,05/0,067=0,74
15 wrz 14:16