Równanie kwadratowe z parametrem
zagubiony: Dla jakich wartości m istnieją dwa różne rozwiązania x1 i x2 równania (2m−3)x2 + 4mx + m
− 1 = 0, spełniające warunek −m*x1*x2 < x1 +x2?
Mi wyszło że dla m € (1; 3/2), ale w odpowiedziach jest inaczej. Może ktoś potwierdzić mój
wynik lub pokazać prawidłowy?
15 wrz 16:18
grthx: Pokaz obliczenia i jak jest odpowiedz w ksiazce ?
15 wrz 16:24
zagubiony: A mogę tu jakoś załączyć zdjęcie?
W książce jest m € (1/2 ; 3/2) u (5 ; +∞)
15 wrz 16:28
grthx: Mozesz
Wedlug mnie powinienes zrobic tak
1. Δ>0
3. 2m−3≠0
15 wrz 16:34
yht:
Odp. z książki jest dobra, Ty masz źle
15 wrz 16:39
zagubiony: Z poszczególnych warunków wyszło mi:
1) m€ (1 ; 3/2)
2) m € (0 ; 3/2) u (5 ; + ∞)
3) m ≠ 3/2
Zakładając że się nie pomyliłem w obliczeniach, jak to wszystko poskładać?
15 wrz 16:40
Adamm: tak jak to zrobiłeś, czyli suma wszystkich zbiorów
15 wrz 16:41
Adamm: część wspólna, przepraszam
15 wrz 16:41
zagubiony: Ale przecież jak wezmę część wspólną, to nie będzie jak w książce, prawda?
15 wrz 16:44
yht:
poszukaj błędu w swoich rachunkach w warunku 1) Δ>0
15 wrz 16:46
grthx: Δ= (4m
2)−4(2m−3)(m−1)
16m
2−8m
2+20m−12
8m
2+20m−12 >0 (dziele przez 4 dla ulatwienia rachunkow
2m
2+5m−3>0
Δ= 25+24=49
15 wrz 17:01
zagubiony: Dziękuję bardzo za pomoc, poprawiłem i mam z tego przypadku m ∊ (−∞ ; −3/2) u ( −1 : +∞).
Czuję, że jestem już blisko, ale dalej jak wezmę część wspólną to jest trochę inaczej niż w
odpowiedzi (mam na myśli to, że nie wiem czemu ale tam jest od 1/2
15 wrz 17:01
zagubiony: Rzeczywiście.. błąd na błędzie u mnie dzisiaj.
Już zrozumiałem. DZIĘKUJĘ WAM WSZYSTKIM ZA POMOC!
15 wrz 17:03
grthx: Ugotuj sobie kisiel albo wypij goraca czekolade

ja sobie dzisiaj kupilem tez
15 wrz 17:05
maciu: CUKIER

! nie pamiętasz?
15 wrz 17:06
grthx: Od czasu do czasu nie zaszkodzi kubek goracej czekolady z mlekiem sojowym
15 wrz 17:11
grthx: A juz mialem napisac . Widzisz maciu mozna byc miłym

!
15 wrz 17:14
maciu: zdałem tę mature,ale nie jestem szczęśliwy ,ani spełniony
15 wrz 17:18
Omikron: To ucz się do rozszerzenia i napisz za rok
15 wrz 22:54
maciu: to nie chodzi o to
16 wrz 14:53
maciu: Po prostu nie wiem co to radość z życia,straciłem ją już jakiś czas temu
16 wrz 14:58
Omikron: Pójdź do psychologa, poproś o pomoc
16 wrz 15:01