Rozkładanie na czynniki
Pawjeł: Ludzie dobrej woli, pomozcie

(x
2+x−4)
2 − (x+5)
2
Chodzi mi o sposób, bo wynik mam z odpowiedzi : (x+1)
2(x−3)(x+3)
15 wrz 20:11
Omikron: Pierwszy nawias potraktuj jako a2, drugi jako b2.
a2−b2=(a−b)(a+b)
15 wrz 20:13
grthx: a2−b2= (a+b)(a−b)
=======================
15 wrz 20:13
Adamm: =x4+2x3−7x2−8x+16−x2−10x−25=x4+2x3−8x2−18x−9 szukaj pierwiastków wymiernych
15 wrz 20:15
Pawjeł: Dzieki wielkie, dotarłem do wyniku. Czasem człowiek nie widzi tak oczywistych rzeczy
15 wrz 20:19