matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.3.2017
Zadania
Odp.
3
biuściasta blonde:
ktoś powie jak policzyć odwrotny element do 7 w z8
0
eight:
jc, to dziadek mroz
1
Maciek:
Sprzedawca samochodów nabył dwa samochody, a następnie odsprzedał je swoim klientom. Pierwszy samochód sprzedał za cenę o 40% wyższą od ceny zakupu, a drugi samochód sprzedał za cenę o 60%
9
Tomasz:
Witam, Potrzebuję pomocy z zadaniem.
5
Maryla27:
Jak to rozumieć? Rzucamy sześcienną kostką do gry
3
Marcin:
funkcja f ma dwa miejsca zerowe 3 oraz −2 zatem funkcja g(x)=f(x)+2 ma ile miejsc zerowych
2
Karolina:
Trochę się pogubiłem i nie wiem gdzie robię błąd. Możecie wykonać dla mnie to obliczenie krok po kroku?
5
ape:
Pochodna funkcji y =
√
x
(x + 2) jest równa
1
Olinka:
Srodek okregu wpisanego w trojkat ABC i srodek okregu opisanego na tym trojkacie sa do siebie symetryczne wzgledem boku AB. Znajdz katy trojkata ABC.
5
Jan:
Witam, Muszę odowodnić, że wśród 19 liczb całkowitych dodatnich, będacych kolejnymi wyrazami ciągu
8
Mikołaj:
Oblicz pole 6kąta foremnego którego krótsza podstawa wynosi 6√3
3
Marcin5:
6−2x
2
=1.5−0,75
4
Powie mi ktoś jak się zabrać za to równanie kwadratowe?
1
Kamila:
Grupa studentów składa się z 16 studentek i 12 studentów. Prawdopodobieństwo pójścia studentki na organizowaną imprezę równe jest 0.8,
2
nicnieumiem:
Punkty K i L są środkami boków odpowiednio AD i CD równoległoboku ABCD. Wykaż, że odcinki BK i BL dzielą przekątną AC na trzy odcinki o równych długościach.
5
Marcin:
http://imgur.com/a/lWfLD
13
maska:
:::rysunek::: Dwa sąsiednie boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości 5 cm i 8 cm, przekątna której
0
duo:
Zbadaj przedziały monotoniczności funkcji:
11
calka:
1
Jak obliczyc calke ∫
dx ?
cosx
2
duo:
Proszę o pomoc.
3
bo tak :
czy 2
n
*n!*2
n
*n!=2
2n+1
*n!
3
BB:
Policzycie to bo jakoś nie daję rady. Ile razy długość okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest większa od obwodu tego trójkąta. tylko tak po kolei co z czego
0
Ocotuchodzi:
1
Ocotuchodzi:
0
Paulina:
Niech F: D−>. R
2
bedzie pewnym odwzorowaniem. Sprawdzić, czy w otoczeniu punktu p istnieje funkcja y=y(x) spełniająca równinie F(x,y)=0, jeśli:
11
nicnieumiem:
Ciąg (b, 2a, b−3a) jest arytmetyczny, natomiast (2, 2b, 2−3b) jest malejącym ciągiem geometrycznym.
19
ADA:
Czy dacie radę to policzyć. Napiszcie po kolei co z czego wychodziJaki promień ma okrąg opisany na trójkącie równobocznym o boku 2
2
holo_:
:::rysunek::: Oblicz pole trapezu prostokątnego, wiedząc, że jego krótsza przekątna jest prostopadła do
3
tade:
Podaj dla jakich wartości parametru a układ równań bedzie miał dwa rozwiązania
9
Jerzy:
A) Rownanie sprzeczne.
2
KML:
Dla jakich wartości kąta Kąt alfa liczby kolejne liczby ciągu geometrycznego: 1/6(sin(alfa)), cos(alfa), tg(alfa) wzięte w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny?
4
Marcin:
Jakie są sposoby na usuwanie ułamków w zadaniach? Jak się to robi?
3
Marek:
Jak się podstawia w miejsce liter(wg wzorów) liczby to jaka jest zasada? Brak c to liczba bez x,b to współczynnik przed x , natomiast a to co? Dobrze w ogóle mówię?
3
damian:
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym długość krawędzi podstawy wynosi 8, a kąt między wysokościami sąsiednich ścian bocznych ma miarę 30 stopni. Oblicz wysokość ostrosłupa i jego
11
Tomaszek:
Wykaż , że jeżeli suma n początkowych wyrazów ciągu dla każdego nEN
+
określona jest wzorem S
n
=2n
2
−14n+1, to ciąg ten nie jest arytmetyczny.
0
aaa:
Znajdź moc następującego zbioru
1
A = {f∊N
+
N
+
lim n→
∞
= 0}
f(n)
2
BB:
Ile razy długość okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest większa od obwodu tego trójkąta
1
Magda:
hej mam problem z zdaniem Prosta przechodzi przez punkty A i B . Podaj miarę konta nachylenia prostej OX z dokładnościa
0
jikan:
1
2x+1
(2x+1)
2
+
+
+... ≥3
x+2
(x+2)
2
(x+2)
3
czy ja mam tu wyznaczyć najpierw dla jakiego iksa, |q|< 1?
0
bezin:
mam pytanie odnosnie javy tj. czy w javie tak jak c++ klasy mozemy podzielic na osobne pliki(.h
0
Magda4:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α, taki, że cosα=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
5
karo8997:
Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie robię błąd?
2
Z:
Ile liczb dwucyfrowych można utworzyć w których cyfra dziesiątek jest większa od cyfry jedności z cyfr 9 8 7 5 4 3 1
3
Bachus:
Kwiat rośliny Lotos jest zbudowany z 889 płatków ułożonych w siedem współśrodkowych kręgów, przy tym począwszy od kręgu centralnego, w każdym następnym kręgu liczba płatków jest dwa razy
0
alcia52:
6x
x−2
−
√
12x
x−2
−2
4
√
12x
x−2
>0
4
reltih:
Trzy liczby których suma wynosi 6 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do tych liczb dodamy odpowiednio 2, 7 i 24 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te
2
Potrzebującypomocy:
Udowodnij podaną nierówność: log
3
8 + log
8
81 >4
2
Dominika:
Jeśli log
3
5=a, to:
1
Z:
Obrazem punktu A=(a, −4) w symetrii względem początku układu współrzędnych jest punkt B=( b, a−1). Wyznacz a i b.
17
Krzychu:
Pewna substancja radioaktywna ma masę 80g a jej rozpad powoduje zmniejszenie się masy tej substancji
6
Mateusz Król:
(−7−
√
29
)*(−7+
√
29
)
6
KACPER98PL:
Równanie |m−x| + |x+5| = 9 ma nieskończenie wiele rozwiązań dla: Możliwe odpowiedzi:
3
iiiii:
oblicz
11
Nick:
Jeżeli w trójkącie o bokach a b c kąt między bokami a i b ma miarę 45 stopni, a kąt między bokami b i c ma miarę 30 stopni to zachodzi związek
7
nicnieumiem:
Na płaszczyźnie z prostokątnym układem współrzędnych dane są punkty A=(0,−2), B=(1,5), C=(−2,6) i D=(−3,3). Oblicz:
13
Jaehyo:
Liczba 101
8
+3*101
4
−4 jest podzielna przez: a) 1000
5
Kacper:
wykaż że jeżeli log
24
3 = a ==> log
24
3 =
4a−2
4a+1
2
Paula:
cześć, mam problem z policzeniem pewnego wyrażenia:
3
KAROL:
2sinx*ctgx−3+2
√
3
sinx=
√
3
ctgx
1
Jasiek223:
:::rysunek::: Rys, do zestawu b)
11
cotyniepowiesz98:
Kilka zadań dot. ciągów (zrobiłam je, jednak nie mam jak spr. wyników): 1) Wyznacz wzór ogólny ciągu geo. , w którym drugi wyraz jest równy 6,a piąty 48. (wyszło mi:
6
Tomaszek:
√
3
Rozwiąż nierówność : (tgx−
)(1−tgx)≤0
3
da się to obliczyć
1
Ania :
Ściana boczna ostroslupa prawidłowego trójkątnego jest nachylenia do podstawy pod kątem α. Pole ściany bocznej jest równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostroslupa
2
Arti:
W(x)=x
3
−x
2
−2x+1
5
Losangelus :
Dany jest wielomian (W)x = (x+1)[x
2
+ (p+3)x + 9]. Ustal krotność pierwiastków tego wielomianu ze względu na wartość parametru p ( p należy do R). Proszę o dokładne rozwiązanie zadania.
4
Dominika:
Rozwiąż nierówność
√
9x
2
−12x+4
<3
13
nicnieumiem:
Oblicz pole czworokąta ograniczonego prostymi o równaniach: y = 2x − 2, y = −4/3x + 10, y = 0, y = 2
1
xxx:
P
y =
*e
−a*x
*(cos(a*x))
2*a
3
*E*I
5
pochodna:
Pomoże ktoś? Może jakaś mała podpowiedź?
5
Dominika:
Odwrotność liczby 9
log
3
2−1
6
mixon:
Odpowiedz jakie przekształcenie geometryczne należy wykonać aby z wykresu funkcji f(x)=3
x
otrzymać wykres funkcji danej wzorem.
6
Jacek12:
Wykazać, że dla wszystkich liczb naturalnych n>1, liczba postaci n
4
+4 jest liczbą złożoną.
2
zagubiony:
Ze zbioru liczb {1,2,3,...,3n+2} losujemy (bez zwracania) trzy liczby. Obliczyć prawdopodobieństwo, że ich iloczyn jest liczbą podzielną przez 3.
7
asdfg:
Poda mi ktoś przykład funkcji z ciągłą wartością, lecz nie posiadającej ciągłej pochodnej ? wydaje mi się że wartość bezwzględna z x spełnia warunek ale prosiłbym o jakiś bardziej
9
Michał:
Oblicz P(A ∪ B), jeśli P(A' ∩ B') = 0,3.
2
Jsnagzb:
Znaleźć sumy częściowe podanych szeregów i następnie zbadać ich zbieżność:
∞
3
Ola:
Zad1. W kolejce stoi 25 dziewczynek i 10 chlopcow. Oblicz prawdopodobienstwo ze chlopcy beda stali w kolejce za soba.
3
Sylwia99:
1) 2*cosα − 3*sinα 2)sin2 44°+ sin2 45° + sin2 46°=
2
marysia:
Hej, proszę o sprawdzenie tego zadania
!