Dane potrzebne do obliczenia boków i kątów trójkąta
Jasiek223:
![rysunek](rys/130508.png)
Rys, do zestawu b)
Który z podanych zestawów danych nie pozwala na jednoznaczne obliczenie
wszystkich boków i kątów trójkąta ABC?
a) |AB|=5, |BC|=7, |CA|=9
b) |AB|=5, |BC|=7, |∡BCA|=26
o
c) |AB|=5, |∡ABC|=26
o, |∡BCA|=112
o
d) |AB|=5, |∡ABC|=26
o, |∡CAB|=112
o
Wydaje mi się że wszystkie na to pozwalają
Według odpowiedzi jest to zestaw b)
Ale:
5sin26o =
7sinα
sinα=
7*sin26o5 = 7*0,4385/5 = 0,61376
α = niecałe 38
o
I z tego już łatwo mamy kąt ABC i z tw.cosinusów |AC|
Co robię źle?