ttt
tade: Podaj dla jakich wartości parametru a układ równań bedzie miał dwa rozwiązania
x2+y2=a
(x+y)2=36
15 mar 19:40
tade: z drugiego mam, ze x+y=6 lub x+y=−6 ⇒y=6−x lub y=−6−x
podstawiam do pierwszego i Δ>0 bo chce dwa rozwiązania otrzymuje ze a>18
ale w odp mam ze a=18 czemu
15 mar 19:51
Mila:
![rysunek](rys/130525.png)
Dla a>0 w pierwszym równaniu masz równanie okręgu
Z II równania
x+y=6 lub x+y=−6 badasz kiedy te proste są styczne do okręgu o środku (0,0) i promieniu
r=
√a
6=2*
√a /
2
36=2a
a=18
====
15 mar 21:24
Mila:
albo
Δ=0 dla każdej prostej
15 mar 21:25