calki
calka: | | 1 | |
Jak obliczyc calke ∫ |
| dx ? |
| | cosx | |
15 mar 20:37
Adamm: | | 1 | | cosx | | cosx | |
zauważ że |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | cos2x | | 1−sin2x | |
teraz podstaw t=sinx i masz całkę wymierną
15 mar 20:38
Jack:
MiAnownik z jedynki tryg.
Podstawienie t=sinx
15 mar 20:39
calka: | | x | |
Ok. A czy mozna byloby podstawic t=tg |
| ? |
| | 2 | |
15 mar 21:34
Adamm: można
15 mar 21:35
calka: | | x | | | |
Jak podstawie t=tg |
| to wychodzi ln| |
| | dobrze? |
| | 2 | | | |
15 mar 22:12
Adamm: wygląda na złe rozwiązanie
15 mar 22:14
calka: | | x | |
to jak powinno wyjsc, gdy podstawie t=tg |
| ? |
| | 2 | |
15 mar 22:22
calka: ?
15 mar 22:46
piotr: podałeś dobry wynik o 22:12
15 mar 23:14
calka: Na pewno?
16 mar 00:03
jc: Rachunek wg Adamma cd
| | 1 | | 1 + sin x | |
= |
| ln |
| |
| | 2 | | 1 − sin x | |
16 mar 00:08
Mariusz:
Dla fanów podstawień Eulera
secx=t−tanx {Kontynuujemy jak przy pierwszym podstawieniu Eulera}
sec
2x=t
2−2ttanx+tan
2x
1+tan
2x=t
2−2ttanx+tan
2x
1=t
2−2ttanx
2ttanx=t
2−1
| | 2t2−t2+1 | | t2+1 | |
secx=t−tanx= |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
| | 2t*2t−2(t2−1) | |
sec2xdx= |
| dt |
| | 4t2 | |
| (t2+1)2 | | t2+1 | |
| dx= |
| dt |
| 4t2 | | 2t2 | |
=ln|t|+C
=ln|secx+tanx|+C
cosx=(1−sinx)t {Kontynuujemy jak przy trzecim podstawieniu Eulera}
cos
2x=(1−sinx)
2t
2
1−sin
2x=(1−sinx)
2t
2
(1−sinx)(1+sinx)=(1−sinx)
2t
2
1+sinx=(1−sinx)t
2
1+sinx=t
2−sinxt
2
sinx+sinxt
2=t
2−1
sinx(1+t
2)=t
2−1
| | t2−1 | | 2 | |
sinx= |
| =1− |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2 | | 2t | |
cosx=(1−sinx)t=(1−1+ |
| )t= |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
cosxdx=(−2)(−1)(t
2+1)
−2(2t)dt
=ln|t|
16 mar 10:28
Mariusz:
15 mar 22:12
Gdy zmienisz t na x to będziesz miał funkcję pierwotną
16 mar 10:33
calka: Ok. Dziekuje.
Chcac obliczyc ∫√x2+1dx moge zrobic to z podstawien Eulera, ale jak to powinno byc, bo
spotykam sie z roznymi wersjami tzn. √x2+1=x+t czy √x2+1=t−x ?
16 mar 16:33
calka: ?
16 mar 18:24
Mariusz:
Obydwie wersje są dobre
https://matematykaszkolna.pl/forum/326757.html
Tutaj masz skąd te podstawienia się wzięły
Mam też oryginał który jest po rosyjsku znasz ten język
bo ja za późno się urodziłem aby mieć go w szkole a mamuśka nie chciała mnie uczyć
zresztą prawdopodobnie była mierną nauczycielką
16 mar 19:01
Krzysiek: | | 1 | | 1+sinx | |
A jak przejść z |
| ln |
| do właśnie ln(secx+tanx) ? |
| | 2 | | 1−sinx | |
16 mar 19:33
Adamm: | 1+sinx | | (1+sinx)2 | | 1+sinx | |
| = |
| =( |
| )2=(secx+tgx)2 |
| 1−sinx | | 1−sin2x | | cosx | |
16 mar 19:35
calka: Jak obliczyc ta calke nie uzywajac funkcji kosekans?
16 mar 20:45
Adamm: t=sinx
16 mar 20:47
Mariusz:
Dla całek postaci ∫R(x,√a2−x2)dx
podstawienie Eulera √a2−x2=(a−x)t sprowadzi ci funkcję podcałkową do funkcji wymiernej
Wobec powyższego oraz jedynki trygonometrycznej wnosisz że podstawienie
cosx=(1−sinx)t sprowadzi ci całki postaci ∫R(cosx,sinx)dx do całek z funkcji wymiernej
Możesz pobawić się podstawieniami Eulera aby wymyślić kolejne podstawienia
pierwsze podstawieniami Eulera jest do pary (secx,tanx)
a drugie i trzecie podstawieniami Eulera można wykorzystać do pary (cosx,sinx)
16 mar 22:21