Ciągi - krótkie zadanie
reltih: Trzy liczby których suma wynosi 6 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do tych liczb dodamy
odpowiednio 2, 7 i 24 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te
liczby.
Dlaczego jak zapiszę pierwsze zdanie w postaci:
a−r + a + a+r = 6
to wychodzą inne wyniki niż gdybym zapisał
a + a+r + a+2r = 6
15 mar 17:55
reltih: Niech ktoś pomoże.
15 mar 18:12
Antonni: a+b+c to te 3 liczby
a+b+c=6
z wlasni\osci ciagu artymetycznego
a+c=2b ⇒2b+b=6 ⇒b=2
prosze kombinuj dalej
15 mar 18:23
reltih: Nieważne. Znalazłem błąd w rozumowaniu.
15 mar 18:37
Antonni: wobec tego
a= b−r= 2−r
b=2
c= b+r= 2+r
z warunku zadania mamy ze
k, l m (wyrazy ciagu geometrycznego
k= a+2= 4−r
l= b+7=9
m= c+24= 26+r
Z wlasnosci ciagu geometrycznego
l2= k*m
92= (4−r)(26+r)
Wylicz z tego r i wyznacz te liczby
15 mar 18:37