Geometria analityczne
nicnieumiem: Oblicz pole czworokąta ograniczonego prostymi o równaniach:
y = 2x − 2, y = −4/3x + 10, y = 0, y = 2
Proszę o rozwiązanie tego krok po kroku
15 mar 12:36
Jerzy:
A co byś sam/a zaproponował/a ?
15 mar 12:37
nicnieumiem: Nic, bo jestem beztalenciem matematycznym
15 mar 12:40
Jerzy:

Najpierw trzeba wyznaczyć punkty : A,B,C,D .... to potrafisz ?
15 mar 12:45
nicnieumiem: Skąd wiadomo, jak te proste będą przebiegać? y=0 i y=2 rozumiem, ale tych pozostałych nie.
15 mar 12:52
nicnieumiem: Dobra, w sumie to rozumiem, jak się przyjrzałam
15 mar 12:53
Jerzy:
To Cię nie obchodzi.
y = 0
y = 2x − 2
y = 0
y = −4/3x + 10
y = 2
y = 2x − 2
y = 2
y = −4/3x + 10
Rozwiąż te układy równań.
15 mar 12:54
nicnieumiem: ALBO JEDNAK NIE
15 mar 12:54
nicnieumiem: No właśnie trochę obchodzi, skoro o to pytam ^^ ale tak czy tak już wiem.
15 mar 12:56
nicnieumiem: y = 0
y = 2x − 2
Czyli (1,0)
y = 0
y = −4/3x + 10
(7,5;0)
y = 2
y = 2x − 2
(2,2)
y = 2
y = −4/3x + 10
(6;2)
Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam..
15 mar 13:02
Jerzy:
Dobra .... Teraz długości odcinków AB i CD
15 mar 13:07
nicnieumiem: AB=13/2
CD=4
15 mar 13:15
Jerzy:
To podstawy trapezu o wysokości h = 2 , teraz oblicz jego pole.
15 mar 13:17
nicnieumiem: Wyszło 10,5
Dziękuję za pomoc
15 mar 13:21