Pewna substancja radioaktywna ma masę 80g
Krzychu: Pewna substancja radioaktywna ma masę 80g a jej rozpad powoduje zmniejszenie się masy tej
substancji
o 15% każdego roku
a)Podaj wżór M(t) opisujący masę pozostałej substancji radioaktywnej w czasie t, wyrażonym w
latach
b)Jaka będzie masa substancji radioaktywnej po 10 latach?
15 mar 17:20
Krzychu: proszę o pomoc w rozwiązaniu
15 mar 17:30
Pytający:
a) M(t)=80*(0,85)t [g]
a) M(10)=80*(0,85)10≈15,75 [g]
15 mar 17:39
Pytający: Rzecz jasna:
b) M(10)=80*(0,85)10≈15,75 [g]
15 mar 17:40
Krzychu: Zauważono że w pewnym doświadczeniu liczba bakterii zwiększa się dziesięciokrotnie w ciągu
jednego dnia.
Początkowo liczba tych bakterii wyniosłą 200 sztuk.
a)zapisz wzór funkcji opisującej liczbę bakterii w zależności od liczby dni obserwacji.
b)ile bakterii będzie po 6 dniach?
15 mar 17:45
Pytający:
a) f(t)=200*10t
b) f(6)=200*106= 200 000 000
15 mar 17:48
Krzychu: | | 1 | |
Narysuj wykres funkcji f(x)= |
| x+2 +3 Oblicz miejsca zerowe funkcji. |
| | 3 | |
15 mar 17:52
Krzychu: jak to rozwiązać
15 mar 18:02
15 mar 18:03
adam: Miejsc zerowych brak.
15 mar 18:04
Krzychu: | | 1 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| x przesunięto o wektor[2,−3] |
| | 3 | |
a)Podaj wzór otrzymanej funkcji i sporządź jej wykres
b)Określ zbiór wartości funkcji
c)Wyznacz miejsce zerowe otrzymanego wykresu funkcji.
15 mar 18:31
Krzychu: proszę o pomoc
15 mar 18:37
Pytający:
b) ZW=(−3,
∞)
c) x=1
15 mar 18:42
Krzychu: jak oblicza się miejsce zerowe?
15 mar 18:44
Krzychu: przepraszam jak mam obliczyć przykład c)?
15 mar 18:45
Krzychu: ?
15 mar 19:00
15 mar 20:37
Pytający: Tak się oblicza (x−2 jest w wykładniku potęgi):
−1=x−2
x=1
15 mar 20:41