Oblicz granicę
karo8997: Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie robię błąd?
| 1 | | 16x3−2 | | 1 | | 2(8x3 − 1) | |
lim x→ |
| |
| = lim x→ |
| |
| = |
| 2 | | 8x2−6x +1 | | 2 | | 8(x−1/2)(x−1/4) | |
| 1 | | 4(x−1/2)(4x2+2x+1) | | 1 | | 4x2 +2x+1 | |
lim x→ |
| |
| =lim x→ |
| |
| |
| 2 | | 8(x−1/2)(x−1/4) | | 2 | | 2x−1/2 | |
W odpowiedziach jest 6.
15 mar 18:42
Adamm: | 4x2+2x+1 | |
limx→1/2 |
| = 6 |
| 2x−1/2 | |
15 mar 18:45
karo8997: ale przecież po podstawieniu za x 1/2 wychodzi 8?
15 mar 18:48
karo8997: chyba tego nie rozumiem
15 mar 18:49
'Leszek: Podstaw jeszcze raz i otrzymasz wynik 6 .
15 mar 18:50
karo8997: okej, okej, to już chyba zmęczenie że nie podniosłam do kwadratu.
![](emots/2/jezyk2.gif)
gapa
15 mar 18:52