Dowód
Jan: Witam,
Muszę odowodnić, że wśród 19 liczb całkowitych dodatnich, będacych kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o rożnicy 34, dokładnie jedna jest podzielna przez 19.
Myślę, że wiem jak to rozwiąząć, choć wydaje mi się, że liczę trochę na piechotę. Czy jest inny
sposób?
Mój pomysł:
n=19k
n=19k+1
n=19k+2
...
n=19k+18
ciąg bedzie wygladał tak: n, n+34, n + 2*34. n+3*34,...,n+18*34
I teraz po kolei podstawiam za n 19k − sprawdzam czy jest liczba podzielna przez 19:
19k,19k+19+15,19k+3*19+11, ... itd
Potem sprawdzam n=19k+1 , n=19k+2 itd.
Rozwiązanie wyjdzie, aczkolwiek zajmie więcej niż kartkę A4
15 mar 21:28
Jan: udowodnić*
15 mar 21:35
15 mar 22:14
ElizaR: Niech ciąg ma postać no + 0*34, no +1*34, ... , no + 18*34. Liczba no sama zaś ma postac
no = a + 19k, gdzie k ∊ℤ oraz a ∊[0; 18]∩ℤ. Rozpatrujemy reszty modulo 19 każdego wyrazu
ciągu, równe kolejno
a, a−3,a−6,a−9,a−12,a−15,a−18,a−2,a−5,a−8,a−11,a−14,a−17,a−1,a−4,a−7,a−10,a−13,a−16. Wszystkie
te reszty są postaci
a−p , gdzie p (całkowite) biegnie od 0 do 18.
skoro więc a jest jedną liczbą z zakresu [0; 18]∩ℤ, przeto dla dokładnie jednego wyrazu ciągu
reszta modulo 19 wyniesie zero, co implikuje podzielność przez 19 tegoż wyrazu...Miłego
wieczoru!
15 mar 22:24
Pytający: Te reszty są postaci:
a, a−4, a−8, a−12, ...
Acz nie zmienia to dalszej części.
Również miłego wieczoru.
15 mar 22:33
ElizaR: Faktycznie...Muszę wrócić do szkoły podstawowej... Odejmowałam 34 − 19 i wyszło mi ...16. (
zamiast 15). Cóż....
15 mar 22:54