Dany jest wielomian (...) ustal krotność pierwiastków tego wielomianu ze względu
Losangelus : Dany jest wielomian (W)x = (x+1)[x2 + (p+3)x + 9]. Ustal krotność pierwiastków tego wielomianu
ze względu na wartość parametru p ( p należy do R). Proszę o dokładne rozwiązanie zadania.
Podjąłem niejedna próbę lecz nie do końca moge zrozumieć
15 mar 13:10
Jerzy:
A co do tej pory zrobiłeś ?
15 mar 13:32
Jerzy:
x = −1 jest pierwiastkiem.
1) Trójmian nie ma pierwiastków
2) Trójmian ma jeden pierwiastek
a) równy: − 1
b) różny od: −1
3) Trójmian ma dwa
a) obydwa różne od −1
b) jeden równy −1
15 mar 13:40
Losangelus : Do tego czasu ustaliłem z pierwszego nawiasu x=−1 a z drugiego obliczyłem deltę później jeszcze
raz deltę i p1 oraz p2 jako pierwiastki dalej nie wiem co robic
15 mar 13:46
Jerzy:
Masz schemat powyżej ( trzy przypadki)
15 mar 13:47
Losangelus : Okej dzięki wielkie zastosuje sie do niego ! 😇
15 mar 13:50