ciągi
Tomaszek: Wykaż , że jeżeli suma n początkowych wyrazów ciągu dla każdego nEN+ określona jest wzorem
Sn=2n2−14n+1, to ciąg ten nie jest arytmetyczny.
15 mar 19:08
pytanie: S1=a1
S2=a1+a2
Oblicz a2 i a2−a1=const. czyli ciag artmetyczny
15 mar 19:10
Tadeusz:
pudło
15 mar 19:11
Tomaszek: Sn−Sn−1=an
an−an−1=r
i na koniec zostało nam sprawdzić 1 wyraz
a1 i a2 i sprawdzić czy jest on równy różnicy
15 mar 19:23
pytanie: Czemu Sn−Sn−1=an ?
15 mar 19:26
Janek191:
[a1 + a2 + ... + an −1 ] + an = Sn
Sn−1 + an = Sn
an = Sn − Sn −1
15 mar 19:28
Janek191:
[a1 + a2 + ... + an −1 ] + an = Sn
Sn−1 + an = Sn
an = Sn − Sn −1
15 mar 19:28
pytanie: Czyli an+1−an = r
15 mar 19:31
Janek191:
W ciągu arytmetycznym tak.
15 mar 19:39
Janek191:
Sn = 2 n2 − 14 n + 1
Sn−1 = 2*( n −1)2 − 14*( n −1) + 1 = 2 n2 − 4 n + 2 − 14 n + 15
więc
an = (2 n2 − 14 n + 1) − ( 2 n2 − 18 n + 17) = 4 n − 16
(an ) − ciąg arytmetyczny
15 mar 19:44
Mila:
Sn=2n2−14n+1
S1=a1=2*1−14*1+1=−11
an=4n−16 obliczone z wzoru: Sn−Sn−1
a1=4*1−16=−12≠−11 ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym.
15 mar 20:04
Tadeusz:
... i to byłoby na tyle
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Brawko
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Podobne zadanie robiłem tu 2−3 miesiące temu ale nie mogę go już wyszukać.
Błędem jest już liczenie S
n−S
n−1
15 mar 20:15