pochodna funkcji z pierwiastkiem
ape: Pochodna funkcji y = √x(x + 2) jest równa
15 mar 21:56
15 mar 22:00
ape: ok ale jak to policzyć?
15 mar 22:57
KKrzysiek: Zauważ, że
(
√x(x + 2))' =(
√x)'(x + 2) +
√x(x + 2)'
pochodna z tego
√x(x + 2), da nam tylko
√x, ponieważ pochodna z x to 1 , a ze stałej (2) to
0
czyli
√x *1 =
√x
| | 1 | |
(√x)'(x + 2) , pochodna z √x = |
| |
| | 2√x | |
| | x+2 | |
składając wszystko w całość: |
| + √x |
| | 2√x | |
15 mar 23:04
Janek191:
y = x
1,5 + 2 x
0,5
| | 1 | |
y ' = 1,5 x0,5 +2*0,5 x−0,5 = 1,5 √x + |
| |
| | √x | |
15 mar 23:32
ape: Dziękuję
16 mar 00:31