Geometria analityczna
nicnieumiem: Na płaszczyźnie z prostokątnym układem współrzędnych dane są punkty
A=(0,−2), B=(1,5), C=(−2,6) i D=(−3,3). Oblicz:
a) współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta ABCD
b) pole czworokąta ABCD
podpunkt a) zrobiłam, ale nie wiem jak obliczyć pole.
Pomoże ktoś?
15 mar 15:52
adam:
a) (−13/9, 34/9)
b) P=18
Ad. b) Wzór na pole czworokąta:
1/4 √4 p2 q2 − (a2 − b2 + c2 − d2)2
gdzie a,b,c,d − długość boków, p,q − długość przekątnych
15 mar 16:33
adam:
a) (−13/9, 34/9)
b) P=18
Ad. b) Wzór na pole czworokąta:
1/4 √4 p2 q2 − (a2 − b2 + c2 − d2)2
gdzie a,b,c,d − długość boków, p,q − długość przekątnych
15 mar 16:33
adam:
a) (−13/9, 34/9)
b) P=18
Ad. b) Wzór na pole czworokąta:
1/4 √4 p2 q2 − (a2 − b2 + c2 − d2)2
gdzie a,b,c,d − długość boków, p,q − długość przekątnych
15 mar 16:34
adam:
a) (−13/9, 34/9)
b) P=18
Ad. b) Wzór na pole czworokąta:
1/4 √4 p2 q2 − (a2 − b2 + c2 − d2)2
gdzie a,b,c,d − długość boków, p,q − długość przekątnych
15 mar 16:35
adam: Sorry, coś mi się zacieło.
15 mar 16:36
nicnieumiem: Bardzo dziękuję
15 mar 16:39
Mila:
![rysunek](rys/130509.png)
b)
Pole czworokąta.
A=(0,−2), B=(1,5), C=(−2,6) i D=(−3,3).
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P=4*8−( |
| *1*3+ |
| *3*1+ |
| *3*5+ |
| *1*7)= |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
=32−( |
| *(3+3+15+7))=32−14=18 |
| 2 | |
15 mar 16:58