funkcje
marysia: Hej, proszę o sprawdzenie tego zadania
![](emots/2/jezyk1.gif)
!
Pacjent przyjął w jednorazowej dawce 25 mg leku. W czasie 6 godzin z jego organizmu zostało
wydalone 60 % dawki leku.
Oblicz, ile leku miał pacjent w organizmie po upływie doby.
Przyjmij, że masę m [mg] leku w organizmie po upływie czasu t[h] oblicza się ze wzoru
m(t) =m0 * a
t, gdzie m0 [mg] − masa początkowa, a − pewna stała.
*po 6 h
40%*25 = 25 * a
6
10 = 25 * a
6
25=a
6 / :
6√
6√2/5}=a
*po 24h
25x = 25 *
6√(2/5)24
x=
25246
x=2/5
4