Całka z arcsinx + dodatki
pochodna: Pomoże ktoś? Może jakaś mała podpowiedź?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
∫ (2x −
√arcsinx) / (
√1−x2) dx
15 mar 12:11
Jerzy:
Rozbić na dwie całki , druga przez podstawienie: arcsinx = t
15 mar 12:13
Jerzy:
| f'(x) | |
A pierwsza ... wykorzystać wzór: ∫ |
| dx = ln|f(x)| |
| f(x) | |
15 mar 12:14
pochodna: Rzeczywiście, dziękuję Jerzy!
15 mar 12:15
Jerzy:
W drugiej możesz też podstawić: √arcsinx = t
15 mar 12:15
adam: −2/3 (3 √1 − x2 + sin−1(x)3/2) + c
15 mar 15:39