ciągi
cotyniepowiesz98: Kilka zadań dot. ciągów (zrobiłam je, jednak nie mam jak spr. wyników):
1) Wyznacz wzór ogólny ciągu geo. , w którym drugi wyraz jest równy 6,a piąty 48. (wyszło mi:
an=3*2(n−1)
2 ) Pierwszy wyraz ciągu aryt. jest równy 20, a różnica r=2/3 . Oblicz sumę a4+a5+a6+...+a13.
(wyszło mi 250)
3) Długość boków trójkąta prostokątnego o dłuższej przyprostokątnej równej 12 tworzą ciąg aryt.
Oblicz pole. (boki wyszły mi 9,12,15, pole=54)
4) Liczby x,18,y tworzą w podanej kolejności ciąg geo. Oblicz x i y, jeśli x+y=60. (wyszło mi
54 i 6)
+ ciąg naprzemienny może być ciągiem geo, prawda?
15 mar 14:18
Jerzy:
1) OK.
15 mar 14:21
Adamm: ciąg geometryczny może być ciągiem naprzemiennym
15 mar 14:23
Jerzy:
2) Raczej źle ... policz: S13 − S3.
15 mar 14:25
Jerzy:
3) OK.
15 mar 14:27
Jerzy:
4) Czy to jedyny taki ciąg ?
15 mar 14:29
'Leszek: 2) jest dobrze , a4 = 22 , a13 = 28 , S = (22+28)*10/2 = 250
3) jest dobrze
4) jest dobrze
15 mar 14:32
cotyniepowiesz98: Jerzy, wciąż wychodzi 250
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
54,18,6 lub 6,18,54
15 mar 14:35
'Leszek: Zrob takie zadanie ,
w ciagu arytmetycznym a6 = 21 , obliczyc sume wyrazow ciagu od a4 do a8 .
15 mar 14:38
Jerzy:
4) Są dwa takie ciągi,
15 mar 14:41
Tomaszek: 3 ) a
1 nie wyjdzie przypadkiem 8
15 mar 14:41
Tomaszek: a nie przepraszam mój błąd
15 mar 14:42