Wzory redukcyjne-oblicz
Sylwia99: 1) 2*cosα − 3*sinα
2)sin2 44°+ sin2 45° + sin2 46°=
3)7/2 tg2α − 9/7 cos2α
2 w drugim i trzecim przykładzie to potęga
Bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
15 mar 02:03
Janek191:
2) sin 44
o = cos ( 90
o − 44
o) = cos 46
o
więc
| | √2 | | 1 | | 3 | |
... = ( cos2 46o + sin2 46o )+ sin2 45o = 1 + ( |
| )2 = 1 + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 mar 06:13
Janek191:
| | 7 | | 9 | |
3) |
| tg2 α − |
| cos2 α = ? |
| | 2 | | 7 | |
czy tak
| 7 | | 9 | |
| − |
| = ? |
| 2 tg2 α | | 7 cos2 α | |
15 mar 06:17
Sylwia99: Pierwsza opcja
15 mar 06:58